NOVINKA – Rastlinné mandľové mlieko Régilait
Laktózová intolerancia je svojimi symptómami v prejavoch veľmi ťažko odlíšiteľná od alergie na kravské mlieko. Kým laktózová intolerancia hovorí o zníženej schopnosti alebo neschopnosti nášho tela štiepiť laktózu (mliečny cukor), alergia na kravské mlieko je výsledkom imunitnej reakcie tela na bielkoviny obsiahnuté v mlieku. Zatiaľ čo alergie zvyknú s vyšším vekom človeka zmierňovať svoj priebeh, u intolerancie laktózy je situácia skôr opačná – s vekom jej priebeh býva ťažší.
Intolerancia laktózy postihuje až 20% populácie SR. Dochádza k nej vo chvíli, keď tráviaci systém nie je schopný správne spracovať mliečny cukor – laktózu. Za normálnych okolností je laktóza rozštiepená enzýmom laktázou na glukózu a galaktózu.
Príčinou intolerancie laktózy je práve nedostatočná aktivita alebo priamo nedostatok tohto enzýmu. Nerozštiepená laktóza začne potom v čreve kvasiť vplyvom črevných baktérií, čo sa neskôr prejavuje plynatosťou, nadúvaním, hnačkou a kŕčmi v bruchu. Ďalšími príznakmi môžu byť pocit plnosti, škvŕkanie v bruchu, nevoľnosti, vracanie, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Problémy sa zvyčajne zjavujú cca pol hodiny až 3-4 hodiny po konzumácii a môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, zájdite za svojím lekárom, ktorý vaše podozrenie "preverí".
Úprava stravy pri laktózovej intolerancii je individuálna. Niekomu stačí vymeniť mlieko za kyslomliečne jogurty, kefíry a syry, ktoré obsahujú menej laktózy, vďaka baktériám, ktoré sa ňou živia. Niekto neznesie ani tú trochu zvyšnej laktózy. V tom prípade odporúčam úplne sa vyhnúť mlieku, mliečnym výrobkom a všetkým potravinám, ktoré ich obsahujú. Nahradiť sa dajú rastlinnými mliekami.
Mandľové mlieko Régilait z pražených mandlí prináša skvelú alternatívu pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou.
Výhodou je, že si viete pripraviť vždy čerstvý nápoj vhodný na studenú či teplú kuchyňu! Momentálne je v skvelej uvádzacej zľave 30 %.